גמילה מהנקה: הכירו את התהליך המאתגר לאימהות ותינוקות

הנקה הוא נושא מאוד מורכב. מצד אחד ידוע שמאוד חשוב להניק, ומצד שני אין לשפוט אמא שמקבלת החלטה שלא להניק. מצד אחד ההנקה מאוד בריאה, אך מצד שני מגיע השלב שבו יש להעביר את הילד לאכילה של מוצקים. מעבר לכך, לא מעט אימהות נלחמות להניק ומתמודדות בגבורה מול חוסר בחלב, או מול אי יניקה טובה, ואף שלל אימהות מתקשות בעצמן להבין שהגיע הזמן לגמול את התינוק הקטן. מכאן שמראש נציין שמדובר בנושא רגשי ומכאן שגם בנושא מאוד מורכב. עם זאת, אם קיבלת החלטה להתחיל גמילה, יש כמה צעדים מסייעים שעלייך להכיר.

נקודת מוצא – גמילה

באופן כללי מגיל חצי שנה מומלץ להרגיל את הילד לאכול דברים נוספים חוץ מחלב אם, אם כי ההמלצה לחדול לגמרי מהנקה מתייחסת לגיל שנה. עם זאת, רבות מהאימהות מחליטות לעבור להנקה חלקית, או לחדול לגמרי הרבה לפני, ופה ניתן למצוא מכלול שלם של סיבות. כך למשל ייתכן שהקטן עומד להיכנס לגן, כך שלא רוצים שהצוות ייאלץ להתמודד עם הגמילה. ייתכן שיש בעיות רפואיות שנוגעות למצב הפטמה. ייתכן שהילד בעצמו מאבד עניין וצריך השלמת תזונה וכדומה. בכול אופן טוב לדעת עוד על גמילה מהנקה ממקור מקצועי וחשוב לדעת שמדובר בתהליך, כך שיש להיות סבלניים. מכאן שאם לצורך הדוגמה את עומדת לחזור לעבודה, יש להתחיל בתהליך לפחות כשבועיים מראש (מוטב להוציא את פרמטר הלחץ מהמשוואה).

החלק של האם במשוואה

לצד הדאגה לקושי של התינוק, אין לשכוח אותך האם בכל בתהליך. ייתכן שתסבלי מגודש, ייתכן שהקושי של התינוק יעבור אלייך ואף ייתכן שתחושי בשינויי מצב רוח. הכול תקין ולכל מצב ניתן למצוא מענה רפואי. רק צריך לדעת לשתף ולהבין שמדובר בתהליך שבסוף חולף ומצליח.

גומלים ומייבשים חלב – כן ולא

מה אם כן עושים – כיצד גומלים? ובכן גמילה הדרגתית היא כזו שמונעת משבר. ההמלצה הרווחת היא להתחיל מהורדה של הנקה אחת קבועה, וכעבור 4 ימים להוריד הנקה נוספת, כאשר במקביל חשוב להקפיד על השלמת תזונה מתאימה (או שהאם תוכל לשאוב חלב בתור התחלה). כמו כן, כפי שציינו אין לשכוח שגם את האמא חלק משמעותי במשוואה, ועל כן אם מבקשים להתחיל לייבש את החלב, מומלץ להרבות בשתייה של חליטת תה נענע (בערך כ4/5 פעמים ביום). עם זאת, רצוי לשקול לשאוב ולהאכיל מבקבוק, לפחות למשך תקופה – מאוד תלוי בנסיבות.

גמילה מהנקה: הכירו את התהליך המאתגר לאימהות ותינוקות

הסחות דעת והיערכות לילית

יש לקחת בחשבון שבזמן שהתינוק אמור לינוק, הוא יהיה לא רגוע, ועל כן מוטב להיערך עם הסחות דעת נעימות. זה יכול להיות טיול בעגלה, זה יכול להיות ממתק מותאם גיל וזה יכול להיות זמן משחק עם אבא. הרעיון הוא לא להישבר, כמה ימים מאתגרים והקושי יעבור. עוד יש לקחת חשבון שהזמנים הקשים ביותר נוגעים ללילה. בלילה גם לאם יש פחות כוחות נפשיים להתמודד עם תינוק לא מרוצה וגם התינוק פחות מעוניין בהסחות דעת. מה אם כן עושים? הרעיון הוא להיערך מראש (למשל עם בקבוק), או פשוט לקבל החלטה שממשיכים עם הנקת לילה במשך חודש נוסף.

 חלק משלים – יועצת שינה

ציינו גמילה מהנקת לילה ועל כן נרחיב שאם מדובר בתינוק שרגיל להירדם רק תוך כדי הנקה, מומלץ להקדים תהליך לימוד הירדמות נטול תלות בהנקה. במקרה זה ראוי לציין שאם מתעורר קושי משמעותי, מומלץ להיעזר ביועצת שינה, ופה נוסיף טיפ חשוב: עד גיל מסוים עשויים לקבל מימון משמעותי מטעם קופות החולים – שווה לברר מראש.

*המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות