הראינו לכם: כל מה שתמיד רציתם לדעת על חדות הראייה

החיים של כל אחד מאיתנו כוללים אלפי פעילויות שונות שחלקן אף מתרחשות בו זמנית. אנחנו נפגשים מדי יום עם האנשים הקרובים לנו, מבצעים פעולות בסיסיות כמו שטיפת כלים, הולכים לעבודה ומבצעים משימות שונות במחשב, עולים על ההגה כדי להגיע ממקום למקום ואלו כמובן הדברים הגדולים. האם יצא לכם אי פעם לחשוב כמה חשוב התפקיד שמשחק חוש הראייה שלנו באפשרות שלנו לעשות את כל הדברים הללו בצורה כל כך אגבית וטבעית? רבים מאיתנו לא ממש חושבים על הדברים האלה, אבל האמת היא שבלי הדבר הזה כנראה לא היינו מסוגלים לעשות אותם. המושג חדות הראייה מדבר על האפשרות שלנו לעבד מידע באמצעות העיניים שלנו, כאשר אצל כל אחד מדובר על דרגת חדות שונה. הנה כל מה שחשוב ומעניין לדעת בנושא, אבל לפני שנתחיל – חידוד חשוב.

בכל בעיה שהיא גשו לטיפול רפואי

בעיות בראייה, הפרשות בעיניים, כאבים וייצור מוגבר של דמעות – כלו אלו הם דברים נפוצים יחסית ולא תמיד מדובר על דבר מסוכן. עם זאת, בגלל שמדובר בעיניים ובאיבר חישה כל כך חשוב, טיפול מאוחר או לא נכון בבעיה עשוי להביא להחמרה ובמקרים הקיצוניים אף לגרום לעיוורון ועל כן גשו לרופא העיניים לקבלת אבחון וטיפול בהקדם בכל מקרה של בעיה שלא מוכרת לכם בעיניים.

מהי חדות ראייה?

חדות ראייה היא למעשה היכולת שלנו להבחין בפרטים קטנים שנמצאים בשדה הראייה שלנו. ניתן למדוד חדות ראייה בעזרת לוח הבדיקה שכולנו מכירים עוד מחדר האחות בבית הספר הכולל מספרים, אותיות וצורות בגדלים שונים. ככל שסמל מסוים הוא קטן יותר כך קשה יותר להבחין בו ובאופן הזה ניתן לדרג את חדות הראייה של הנבדק. בעניין הזה כולנו מכירים את המושג ראייה 6/6, אך האם אנו יודעים בדיוק מה זה אומר?

הראינו לכם: כל מה שתמיד רציתם לדעת על חדות הראייה

רואים שש שש

האדם בעל ראייה 6/6 יוכל לזהות ממרחק אות או מספר שגובהם הוא 8.7 מילימטר. לעומת זאת אדם בעל חדות ראייה של 6/12 יזהה ממרחק של 6 מטר אות בגודל כפול של 17.4 מילימטר ומכאן שהראייה שלו טובה פחות.

מהו ההפך מחדות ראייה?

ובכן, כפי שאתם מבינים חדות הראייה מגיעה בדרגות שונות כאשר הדרגה הגבוהה ביותר היא אצל אלו שרואים 6/6, אך האם יכול להיות מצב הפוך? כלומר, מצב שבו יש קושי בראייה? כמובן וזהו המצב שנקרא קוצר ראייה. אלו בעצם אותם אנשים שרואים טוב דברים שנמצאים קרוב אליהם, אך מתקשים לראות עצמים רחוקים (מה שמפריע בפעולות כמו נהיגה, קריאת שלטים וכן הלאה).

הסממנים לקוצר ראייה הם משתנים ועשויים לכלול ראייה מטושטשת למרחק, צורך בלתי נשלט למצמץ על מנת להצליח למקד את התמונה מרחוק, כאבי ראש תכופים, קושי בראייה במהלך הנהיגה ובעיקר בשעות הלילה. אצל ילדים בעלי קוצר ראייה אגב, נוכל לראות לעיתים פזילה, צורך לשבת קרוב לטלוויזיה, מצמוץ תכוף או שפשוף תדיר של העיניים.

בעיות נוספות וטיפול

בניגוד לכך יש גם מה שנקרא רוחק ראייה. כלומר קושי לראות בבירור עצמים קרובים עם ראייה טובה לרחוק. דוגמה טובה – אנשים שצריכים משקפיים בשביל לקרוא ספרים. באופן כללי, רבות מן הבעיות הללו נפתרות בעזרת משקפיים מתאימים ועדשות מגע. במקרים נדירים יותר, על מנת להחזיר חדות ראייה יש צורך בטיפולים תרופתיים או בניתוחים מסוגים שונים. כך או כך, מדובר בלי ספק באחד החושים החשובים של האדם.

נגישות