לקראת החזרה ללימודים: כל מה שצריך לדעת על סרבנות בית ספר

כל הורה מכיר את המשפט "אני לא רוצה ללכת לבית הספר". מדובר במשפט שגור שלא מעט ילדים אומרים, אולם בדרך כלל הסרבנות הזו מסתיימת לאחר דין ודברים ובאופן מהיר יותר או פחות. אולם, לעיתים סרבנות בית ספר מגיעה לידי ביטוי בהיעדרויות ממושכות וכן הפגנת התנהגות החורגת מהנורמה המקובלת עד לכדי נשירה מבית הספר. כאשר ילדים מסרבים ללכת לבית הספר באופן עקבי, הסיבות לכך יכולות לנבוע מתוך קשיי התנהגות, רצון למשוך תשומת לב וכן בעקבות חוויות שליליות שבמסגרתן הילד מסרב להגיע למוסד הלימודים.

נוסף לכך, בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה הולכת וגוברת מצד ילדים שעוברים חרם כמו גם בריונות שמגיעה עד לכדי מצוקה רגשית חמורה על סף האובדנות. חשוב להבין כי במידה והסרבנות איתה מטופלת בזמן, היא עלולה לגרום לבעיות התנהגות קשות ביותר עד לכדי התנהגויות עברייניות שישפיעו על הילד גם בחייו הבוגרים. השאלה האם הילדים סובלים מהתופעה זו היא שאלה נפוצה, ואנחנו כאן בכדי לענות על כל השאלות.

מהם הסימנים לסרבנות בית ספר?

מלחמה בכל בוקר לפני היציאה ליום הלימודים היא מלחמה המוכרת ללא מעט הורים, אולם במידה והילד שלכם מפגין  סימנים הכוללים בין היתר רמת חרדה גבוהה שמגיעה לידי ביטוי בהתקפי זעם, בכי בלתי נשלט, הסתגרות בחדר, תלונות חוזרות ונשנות על בעיות רפואיות שנעלמות באורח פלא כאשר הוא נשאר בבית ולעיתים קיצוניות גם איומים על כך שיפגע בעצמו, כל זאת מהווה סימן משמעותי לכך כי הילד שלכם סובל מסרבנות בית ספר שכאמור עלולה להחריף במידה והיא איננה מטופלת. הסימנים הללו אינם מאפיינים את כל הילדים אולם הם כן תמרור אזהרה משמעותי שיכול למנוע התנהגויות לא רצויות כמו למשל התחמקות מפגישות עם חברים ובני משפחה, חרדת נטישה, מתן תשומת לב מוגברת מצד ההורים וכן נשירה מבית הספר ומעבר למוסדות בפיקוח, גם בגילאים צעירים מאוד.

לקראת החזרה ללימודים: כל מה שצריך לדעת על סרבנות בית ספר

הילד מסרב ללכת לבית הספר? כך תוכלו לסייע לו באמצעות עזרה מקצועית

בתור הורים שרוצים לספק את הטוב ביותר בעבור ילדם, חשוב מאוד לזהות מתי הסרבנות הופכת לעקבית. לרוב, ילדים שאינם רוצים להגיע לבית הספר מסיבות שאותן פירטנו בתחילת המדריך עלולים לנקוט בהתנהגות קיצונית הכוללת בין ריחוק רגשי לא רק מהמשפחה אלא גם מהחברים הקרובים. בנוסף, אם מתעלמים מהבעיה היא מחריפה עד לכדי ניתוק רגשי שבו יהיה קשה מאוד לטפל. בשל כך, התערבות מצד גורמי מקצוע היא חשובה ביותר לטובת יצירת הליך טיפול שנועד לסייע לילד להתמודד בצורה מעמיקה עם הגורמים שמונעים ממנו להגיע לבית הספר, בוודאי אם הרקע להיעדרות היא חרדה. טיפול כמו CBT נחשב לטיפול אפקטיבי מאוד שיכול מאוד לתרום לתחושת המסוגלות, כל זאת באמצעות כלים שיסייעו לו להתמודד עם החרדה מפני בית הספר. מדובר בטיפול המתבצע בסדרה קצרה של טיפולים והוא נחשב לבעל אחוזי הצלחה גבוהים ביותר. לכן, פנייה למטפל המתמחה בתחום וספציפית עם ילדים הוא חלק חשוב מאוד בתהליך של חזרה הדרגתית לשגרת הלימודים.

צעדים נוספים בהם ניתן לנקוט

ראשית, חשוב לספק לילד תשתית חמה ואוהבת בתוך המסגרת המשפחתית מתוך מטרה לתת לו תחושה של ביטחון וגיבוי מצד המשפחה לרגשות אותן הוא חווה. בנוסף, מדובר באתגר משפחתי ולכן ניהול של שיחה כנה עם כלל בני המשפחה לגבי המצב וכן הבנה מצד כולם כי הגיבוי הוא חשוב יכול מאוד לסייע לילד בהתמודדות עם הסרבנות. אם אתם מתקשים בתהליך, גשו לקבלת סיוע מצד גורמי מקצוע שיכולים לסייע לכם לקבל את הכלים לטובת התמודדות המתבצעת באופן הדרגתי מאוד ובצעדים קטנים לטובת החזרת הילד למסגרת הלימודים. זכרו כי אין מדובר בגזרת גורל אלא ניתן בהחלט ליצור מערך הכולל אנשי מקצוע, צוות חינוכי של הילד וכמובן אתם כמשפחה לטובתו של ילדכם.

נגישות